joi, 15 noiembrie 2007

Intrebari Esentiale

 Viata este plina de intrebari.Unele sunt triviale,altele mai serioase si anumite intrebari de o importanta deosebita.
 Chiar cand citesti aceste randuri poate ca ai unele intrebari privind sanatatea ta,situatia financiara,serviciul,familia sau chiar viitorul tau.
 Cele mai importante intrebari,intrebarile esentiale,sunt despre Dumnezu si relatia ta cu El.Nimic in viata nu este mai important decat aceasta.Sanatatea buna,stabilitatea financiara,serviciul asigurat,o familie multumita si un viitor asigurat sunt lucruri pe care oamenii si le doresc.Totusi,acestea sunt lucruri temporare si fara sens daca nu ai o relatie vie cu Dumnezeu.
 In continuare vei descoperi de ce o astfel de relatie este necesara si cum este posibila.Intrebarile care urmeaza sunt cele mai serioase si mai importante pe care cineva si le poate pune.
 Te rog citeste in continuare cu grija si cu atentie.

1.ESTE CINEVA ACOLO?
 Aceasta este o intrebare fundamentala.Daca Dumnezeu nu exista cautarea Lui nu are nici un sens.Daca te apropi de El in timp ce este imposibil "sa dovedesti" pe Dumnezeu intr`un sens matematic,evidenta Lui este foarte convingatoare.
 Gandeste`te putin la existenta universului.Sa consideram ca este rezultatul unui "accident",ridica multe intrebari si nici un raspuns.Ideea evolutiei este foarte raspandita,dar tot la fel de slaba;cum poate "nimic" sa evolueze in "ceva" si viata uimitor de complexa a pamantului sa se formeze singura?
 Toate celelalte teorii sunt la fel de fragile.Singura explicatie este urmatoarea:La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.Lumea a fost facuta prin Cuvantul lui Dumnezeu,asa ca tot ce se vede n`a fost facut din lucruri care se vad.Creatia a avut un inceput si Dumnezeu este Cel ce i`a dat fiinta.
 Orice proiect are un proiectant si legile un datator de legi.Dar cea mai puternica creatie a Sa este omul insusi.Deosebit de celelalte animale,omul are ceva pe care noi numim'personalitate';el face alegeri inteligente si poate sa deosebeasca binele de rau,capabil de dragoste si compasiune.Mai presus de toate,are un instinct spre inchinaciune.De unde are omul aceste calitati?
 Nici evolutia si nici o avalansa nu ar fi putut sa le dea nastere.Raspunsul cel mai clar:DUMNEZEU.

2.VORBESTE OARE DUMNEZEU?
 Aceasta este o intrebare vitala.Lasata la latitudinea noastra,suntem in totala ignoranta cu Dumnezeu.Dumnezeu este dincolo de intelegerea noastra si avem nevoie de El ca sa ni se reveleze pe Sine.
 Creatia este principala cale prin care Dumnezeu ni se descopera pe Sine.In creatie Dumnezeu isi arata puterea nemaiintalnita,inteligenta si imaginatia lui stralucitoare.Puterea lui vesnica si dumnezeirea lui,se vade de la facerea lumii,cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile faceute de El.
 Noi cand vorbim intre noi comunicam prin cuvinte.Asa si Dumnezeu vorbeste cu oamenii tot prin cuvinte dar prin cuvintele Bibliei.In Vechiul Testament de aproape 400o de ori si vei intalni fraza ca:
 "Domnul a poruncit,a zis,a vorbit" etc.
 Impactul Bibliei asupra vietilor oamenilor.Nici o alta carte nu a avut o asemenea putere.
 Toata scriptura este insuflata de Dumnezeu,de aceea noi ar trebui sa o acceptam.

 3.CUM ESTE DUMNEZEU?
 Este,evident urmatoarea intrebare cu care ma confrunt eu personal si cred ca si majoritatea care citesc aceste randuri.Sa admiti ca exista Dumnezeu este un lucru si sa`L recunosti pe El in sens general ca pe Dumnezeul care ne vorbeste prin creatia Sa si prin paginile Bibliei.Dar cum este Dumnezu in realitate?
 Biblia ne da multe raspunsuri clare la aceasta intrebare.
 a) Dumnezeu este personal.Dumnezeu nu este 'un lucru','o putere'.Felul in care El gandeste,simte,doreste si actioneaza arata ca este o Fiinta personala.Dar El nu este doar"cineva acolo sus' sau un "superman" El este Dumnezeu cu adevarat si este un Dumnezeu viu.
 b) Dumnezeu este o trinitate.Exista un singur Dumnezeu."Eu sunt cel dintai si Cel de pe urma si afara de Mine nu este alt Dumnezeu"Totusi Dumnezeu S`a revelat ca o "trinitate". Tatal,Fiul(Isus Hristos) si Duhul Sfint,fiecare persoana este pe deplin,cu adevrat si in mod egal DUMNEZEU.
 c)Dumnezeu este spiritual.El nu are dimensiuni fizice.El nu are un trup si nici o alta caracteristica care poate fi definita.Dumnezeu este Duh.Aceasta inseamna ca Dumnezeu este invizibil.Nimeni nu a vazut vreodata pe Dumnezeu.De aceea inseamna ca El nu se limiteaza la un loc intr`un anumit timp,ci este oriunde in orice moment."NU UMPLU EU CERURILE SI PAMANTUL? zice Domnul.
Asta inseamna ca Dumnezeu este constient de tot ce se intampla peste tot si cunoaste orice gand care trece prin mintea noastra.
 d)Dumnezeu este vesnic.Dumnezeu nu are un inceput.N`a fost niciodata un timp cand Dumnezeu sa nu existe si nu va fi niciodata nu timp in care El nu va exista.El se descrie  Insusi ca: Cel ce este,Cel ce era si Cel ce vine.Eu sunt Domnul,Eu nu ma schimb zice Domnul Dumnezeu.
 e)Dumnezeu este sfint.Nu se poate compara nimic cu sfintenia lui si nimeni nu este sfint ca Domnul care este complet fara greseala si fara vina.
 f)Dumnezeu este drept.Dumnezeu este un Dumnezeu drept.Dumnezeu nu este numai Creatorul si Sustinatorul nostru.Este Judecatorul suprem rasplatind si pedepsind,in timp si vesnicie cu o judecata care este perfecta.
 g)Dumnezeu este perfect.Cunoastinta Lui este perfecta si nici o faptura nu este ascunsa de El,ci totul este descoperit inantea ochilor Lui.Cunoaste totul din trecut,prezent si viitor.
 h)Dumnezeu este suveran.Este unicul conducator al universului si nimic nu este in afara controlului sau.
 i)Dumnezeu este omnipotent.El este atotputernic.El nu poate sa minta,sa se schimbe,sa faca greseli,sa pacatuiasca sau sa se nege pe Sine insusi.Face orice doreste.In Biblie sunt si alte adevaruri despre Dumnezeu dar nu este posibil sa le intelegem.

4.CINE SUNT EU?
 Presiunile si problemele vietii moderne ii duce pe multi sa nu inteleaga scopul vietii.Noi in general cam stim cate ceva despre Dumnezeu.Dar despre noi?De ce existam noi?De ce suntem aici?Are viata umana un inteles sau un scop?
 Primul lucru de clarificat este ca omul nu este doar o 'existenta'.Noi suntem mai mult decat o acumulare accidentala de atomi.Dumnezeu a facut pe om dupa chipui Sau si asemanarea Lui;parte femeiasca si parte barbateasca.Suntem mai mult decat un animal superior sau o forma preistorica rafinata ce a evoluat in om.Suntem diferiti de toate animalele asa cum animalele sunt diferite de vegetale si vegetalele de minerale.
 Aceasta se observa in primele porunci date de Dumnezeu omului:"stapaniti peste pestii marii,peste pasarile cerurilor si peste orice vietuitoare care misca pe pamant.
 Mai mult,omul a ales cu bucurie sa asculte de toate poruncile lui Dumnezeu.Dar nu numa ca omul a fost in totalitate implinit si pe deplin satisfacut de pozitia lui in lume si Dumnezeu a fost multumit de om.
 Dumnezeu s`a uitat la tot ce facuse si iata ca erau foarte bune.In acel punct in istorie,oamenii perfecti au trait intr`un mediu perfect,intr`o relatie perfecta cu Dumnezeu si intr`o relatie unul cu altul.
 Dar in ziua de azi rareori se mai poate intalni! De ce? Ce sa intampalt?

5.CE S-A GRESIT?
 Raspunsul la aceasta intrebare este urmatoarea;printr`un singur om a intrat pacatul in lume si prin pacat a intrat si moartea.
 Primul barbat si prima femeie(Adam si Eva) au avut o libertatea foarte mare dar si o avertizare serioasa."Din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci,caci in ziua in care vei manca din el,vei muri negresit".
 Acesta a fost un test ideal al vointei omului de a asculta ceea ce Dumnezu a zis.Atunci cand Eva a fost ispitita de Diavol,in acel moment 'pacatul a intrat in lume',in acel moment omul sa despartit de Dumnezeu.
 Dumnezeu a spus ca omul va muri daca nu asculta si asa sa intamplat.Moartea inseamna separare si intr`un moment teribil,omul a fost despartit de Dumnezeu.A murit spiritual.Tot odata apare si moartea fizica si astfel omul a avut un suflet mort si un trup muritor.
 Copiii lui Adam si Eva au mostenit caracterul lor pacatos.De atunci incoace,ca si poluarea unui rau,pacatul a curs spre toti descendentii lui Adam,astfel moartea a trecut asupra tuturor din pricina ca toti au pacatuit.
 
 6.ESTE PACATUL CEVA GRAV?
 Cand descoperi ca esti bolnav imediat te intrebi:Este grav?Dar mai important este sa ne punem intrebarea despre boala spirituala a pacatului.Multi dintre noi admit cu o indiferenta vesela ca sunt pacatosi pentru ca nu au nici o idee ce inseamna aceasta.Noi credeam ca ii ceva omenesc sa fi pacatos si ne adapostim in spatele faptelor.Acuma vreau sa spun cateva lucruri pe care Biblia le spune despre noi ca suntem pacatosi:
a)Esti Degradat.Aceasta nu inseamna ca esti atat de rau cum cineva poate fi si nici ca pacatuiesti tot timpu in toate felurile posibile.
b)Tu esti corupt.Din inima oamenilor ies ganduri rele,preacurviile,curviile,uciderile,inselaciunile,minciunile,lacomiile,
nebunia....as mai putea sa continui cu multe dar este de observat ca aceasta lista inculde ganduri,vorbe si actiuni.Aceasta arata ca in fata lui Dumnezeu pacatul este la fel de serios.PACAT este orice ce nu atinge standardul perfect a lui Dumnezeu.

7.UNDE MERGI DE AICI?
Sunt multe intreabari referitoare la ce se intampla dupa ce murim.Unii cred ca sunt in intregime anihilati,iar altii ca merg direct in cer.
 Cei ce sunt intr`o relatie buna cu Dumnezeu vor fi primiti in cer.Toti ceilalti vor avea o pedeapsa vesnica.Cuvantul cel mai comun al Bibliei pentru acest loc este "IAD".
 Cateva adevaruri despre iad:
a)Iadul este real.Nu este inventat de biserica.Biblia spune mai multe despre iad decat despre cer si nu lasa nici o indoiala despre realitatea lui.
b)Iadul este infricosator.In Biblie este descris ca fiind un loc de chin,un loc unde este un foc vesnic,un loc de suferinta cu plansul si scrasnirea dintilor si in care nu este nici noapte si nici zi de odihna.
c)Iadul este final.Toate caile spre iad sunt strazi cu sens unic,nu exista nici o iesire.
d)Iadul este drept.Biblia spune ca Dumnezeu va judeca lumea cu dreptate si este drept atunci cand ii va trimite pe pacatosi in iad.La urma urmei El ne`a dat de ales.Unii din noi l`au respins altii l`au ales sa traiasca in vietile lor.
 8.POATE AJUTA RELIGIA?
 Enciclopedia Religiei si Eticii da o lista de sute de feluri in care oamenii au incercat sa`si satisfaca sentimentele si dorintele lor religioase.Se inchinau la soare,la luna si la stele,isi faceau idoli din lemn sau din piatra.Se mai inchinau la pesti,pasari sau animale,aveau nenumarati dumnezei si spirite care au fost produsele imaginatiilor.Dar religia oricat de sincera ar fi,nu poate sa rezolve niciodata problema pacatului.
 Religia nu poate sa`l satisfaca pe Dumnezeu.
 Religia nu poate sa inlature niciodata pacatul.
 Religia nu poate sa schimbe natura pacatoasa a omului.

9.ESTE VREUN RASPUNS?
 Da,este!Si Dumnezeu l`a dat.Mesajul central al Bibliei este urmatorul:Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea,ca a dat pe singurl Lui Fiu,pentru ca oricine crede in El, sa nu piara,ci sa aiba viata vesnica(Ioan3:16)
 De acuma incolo cauta sa traiesti in asa fel incat in orice domeniu al vietii tale sa vestesti puterile minunate ale Celui ce v`a chemat din intuneric.