miercuri, 10 septembrie 2008

Va mai aduceti aminte? 9/11...2001


Atentatele de la 11 septembrie 2001 (cunoscute sub denumirea 9/11 de anglofoni) au constat dintr-o serie de atentate sinucigaşe care a implicat deturnarea a patru avioane de pasageri. Avioanele au fost folosite ca bombe aeriene; aproximativ 3.000 de persoane au fost ucise (după surse oficiale) pe data de 11 septembrie 2001. Pe lângă pierderile omeneşti, Turnurile Gemene ale World Trade Center şi alte cinci edificii au fost distruse sau s-au dărâmat parţial; încă 23 de edificii şi Pentagonul au fost afectate.

Atentatele au reprezentat primul atac important al unei "puteri străine" asupra Statelor Unite de la atacul de la Pearl Harbor, deşi cifra morţilor, aproape 3.000, o depăşeşte pe cea a atacului menţionat (2.400). Obiectivele principale erau civilii, şi nu s-au folosit forţe militare convenţionale.

La puţin timp după atacuri, Statele Unite au acuzat gruparea fundamentalistă islamistă al-Qaeda de contribuire la atentate. Acest lucru a început aşa-numitul "Război contra terorismului", care a provocat retragerea talibanilor de la guvernarea Afganistanului în octombrie 2001, dar care a păstrat implicarea saudiţilor în interesele americane. Invazia Irakului din 2003 a fost considerată de unii ca parte a războiului contra terorismului, deşi acest lucru a fost mult timp în discuţie. După atacuri, guvernul american a supus la presiune grupurile pe care le acuza de terorism, precum şi toate guvernele şi ţările pe care le acuza de susţinerea acestuia. De asemenea din cauza atentatelor, opinia publică s-a centrat mai ales pe securitatea naţională, creându-se chiar o nouă agenţie federală, Departamentul de Securitate Naţională.

 Se implinesc 7 ani, imi aduc aminte parca ar fi fost ieri. Pot descrie cu amanunte ziua respectiva, dar nu vreau sa ma lungesc prea mult. Am plans, asta stiu, iubesc America, iubesc statul american, oamenii ca traiesc acolo, nu ma uit ca-i Bush sau Clinton, nu ma uit la ce "motive" au gasit sa intre in Iraq si sa faca ravagii...sincer chiar ma bucur, nu-s mason, nu-s nazist, dar stiu un singur lucru, prin DUMNEZU un doctor american a salvat viata mamei mele in 1999 pe 7 mai...Ii un motiv tare asai?

P.S. Click aici