marți, 28 octombrie 2008

Moartea lui EINSTEIN


   Einstein a murit la Princeton Hospital pe 18 aprilie 1955. Creierul si ochii sai au fost prelevate si pastrate pentru cercetari. Anatomopatologul Thomas Harvey a relaizat autopsia sa si fara permisiune i-a prelevat creierul si l-a pastrat. Un alt anatomopatolog i-a prelevat ochii cu permisiunea directorului spitalului.
   Dupa moartea sa Alber Einstein a fost incinerat. In 1985 (cand m-am nascut eu) intr-un articol dn Experimental Neurology s-a afirmat ca creierul lui Einstein avea un numar peste medie de celule gliale (care alimenteaza neuronii) in regiunile din emisfera stanga despre care se presupune ca sunt raspunzatoare pentru capacitati matematice si lingvistice. Cercetatorii au comparat creierul lui Einstein cu creierele pastrate de la treizeci si cinci de barbati si cincizeci si sase de femei, despre care se stia ca atunci cand au murit aveau o inteligenta normala. Au aflat ca in cazul lui Einstein, regiunea creierului despre care se crede ca este legata de gandirea matematica – lobul parietal inferior era cu 15% mai mare pe ambele laturi, decat creierele normale.
   Corpul lui Einstein a fost transportat la Mather – Hodge Funeral Home din Princeton si incinerat la Trenton in ziua mortii sale. Cenusa a fost imprastiata intr-un loc necunoscut de catre doi prieteni Otto si Paul. Ultima persoana care l-a vazut pe Einstein a fost asistenta medicala Alberta Rozsel...